O alta pierdere…

106 ani, mai bine de un secol…Doua războaie mondiale (născut în timpul celui dintâi -1916), comunismul, libertatea, democrația, trei copii si doua soții. O viată de om cât doua. Un „portret” al unui turnător din 1962, Lt. Col. Olimpiu A: „

„Formația filozofică a lui ȘORA este una de medievist, cu preocupări vrând-nevrând teologale, din această pricină: a studiat patristica și scolastica, cunoaște bine sistemele universaliste și realiste ale Evului-Mediu și pare să aibă [𝑠𝑖𝑐!] o predilecție deosebită pentru tomism. Pe Toma din Aquino îl consideră un extraordinar de mare gânditor și, cu toate că este fiu de popă pravoslavnic, are din această cauză contingențe cu catolicismul.
Este drept că adoptă, în discutarea anumitor teze, tonul unui cugetător neînregimentat nici unui curent filozofic și că nu pare să socotească materialismul dialectic și istoric drept singurul sistem capabil să descopere adevărul. Are față de orice teză, din cadrul oricărei gândiri sistematice, o atitudine critică, foarte stringent formulată, deși nu e un sceptic. Departe de asta!
În ceea ce privește comportamentul său în viață, e departe de a se lăsa la voia întâmplării: pare posesorul unor certitudini absolute, de tipul celor ce stau la baza vieții sufletești a țăranului, înrădăcinat în propria sa experiență de viață, aceeași de veacuri până mai ieri și cu neputință de clintit: cuviincios, dar fără servilisme, dârz, fără ostentație teatrală, suplu fără calcul de interese, din instinct, el se conduce după un canon de omenie în care intră și conștiința demnității omului și necesitatea de a înțelege slăbiciunile firești ale firii omenești și capacitatea de a sări în ajutorul cuiva. Foarte bun la inimă, ȘORA poate înfrunta primejdia de a părea neprincipial doar ca să ajute cuiva față de care simte compasiune. E uman și cald, generos și cinstit.”

Deși nu a fost una dintre personalitățile mele preferate ( sa zicem ca datorita diferențelor de percepție), nu pot sa-i neg valoarea (nici nu am dreptul).

-a fost fondatorul noii serii BPT (acronim pentru „Biblioteca Pentru Toți”)

-a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990)

„Am trăit odată o experienţă cvasireligioasă, la care mă raportez şi astăzi, ca la un fapt fondator pen­tru mine ca persoană. Pe la vârsta de opt ani, în satul în care era preot tatăl meu – Izvin, la 16 km de Timi­şoara spre Lugoj, mi-am petrecut o după-amiază singur în câmp. Era o zi de vară, la ceva timp după seceriş. Era o linişte ca din altă lume. Am stat culcat pe spate, în iarbă, o după-amiază întreagă, uitându-mă la cer… Am avut atunci un sentiment unic de comu­niune perfectă între mine şi univers. Poate să fi fost un sentiment teocosmic, pentru că era străbătut de o vână de sacru. Simţeam o bucurie intensă şi o libertate completă. Totul avea un rost. Acea după-amiază mi-a rămas în amintire ca un fapt capital în viaţa mea.” – Formula As, iunie 2008

A publicat ”Sarea pământului” (1978, 2006), ”A fi, a face, a avea” (1985, 2006), ”Eu şi tu şi el şi ea… sau dialogul generalizat” (1990, 2007), ”Despre dialogul interior” (1995), ”Firul ierbii” (1998), ”Filosoficale. Filosofia ca viaţă” şi ”Câteva crochiuri şi evocări” (2000), ”Mai avem un viitor? România la început de mileniu” (în dialog cu Sorin Antohi, 2001), ”Locuri comune” (2004), ”Clipa şi timpul” (2005), ”Despre toate şi ceva în plus. De vorbă cu Leonid Dragomir” (2005, 2006 – ediţie revăzută şi adăugită).

„ Cu răbdare, discreție și pasiune, Șora a creat un adevărat sistem filozofic – o ontologie, o etică și o politică – ce își așteaptă încă cititorii atenți. Dar dincolo de cărțile sale, Mihai Șora a creat cu mare generozitate o „școală“ sui generis, formată din tineri prieteni și admiratori, care i-au stat în preajmă de-a lungul anilor și au fost invitați să poarte cu el un dialog fascinant, de la egal la egal. Pentru mine, „școala“ lui Mihai Șora a fost și va rămîne mereu una a libertății – a libertății interioare, dar și a celei politice.” – Aurelian Crăiuţu, Lapunkt.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.