23 decembrie

Chiar dacă nu există acea magie și acea perfecțiune cu care ne-au obișnuit filmele americane trebuie sa ne bucurăm de fiecare clipă petrecută alături de cei dragi și să uitam măcar în aceste zile de tot ce înseamnă pandemie, de toate informațiile alarmante cu care suntem bombardați, de politica absurdă pe care o fac guvernanții noștri, de bârfele vecinilor si de micile răutăți ale colegilor. Sa ne bucurăm. Sa ne lăsăm sufletul sa fie cuprins de euforia sărbătorilor.

Văd multe postări în care oamenii se plâng ca nu mai simt atmosfera Crăciunului de altădată dar eu ma întreb: oare nu idealizam prea mult acea perioadă doar pentru ca aparține copilăriei noastre care era lipsită de griji? Oare părinții noștri erau cu adevărat fericiți sau se simțeau si ei împovărați, obosiți, triști ca nu ne puteau oferi prea multe?

Oricum, nu de lamentări avem nevoie ci de fapte bune, de empatie, de iertare. Avem nevoie sa ne adunăm cu toții în jurul mesei si să ne oferim unii altora iubire, dar nu una fățarnica pe care sa o afișăm doar în aceste zile ci una profundă, smerită care sa dureze o veșnicie.

Sărbători cu bine și cu adevărat fericite sa aveți!

18 gânduri despre „23 decembrie”

 1. Mie nu mi-a placut Craciunul/ Revelionul niciodata! Nici ca copil cu tot pomul de iarna si toate cadourile! Pentru mine luna decembrie ar putea sa dispara din calendar! Nu am un motiv special in afara de o tristete pe care nu mi-o pot explica si de care nu reusesc sa ma descotorosesc!
  Cu toate acestea anul asta este diferit! Eu sunt la fel de trist dar parca ceva lipseste si lipseste tare de tot!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Anul acesta a fost foarte dureros pentru multa lume. Eu iubesc sărbătorile de iarna poate si pentru ca am avut o copilărie destul de fericita însă de când sunt plecata mai mult sufăr decât ma bucur. Asa cum spui tu, ma cuprinde o adânca tristețe. Cu bune, cu rele, trebuie sa mergem mai departe. Poate va fi si bine.

   Apreciat de 3 persoane

 2. Nu ştiu cum înțeleg, ori cum apreciază alții ceea ce citesc despre gândurile oamenilor, iar odată cu trecerea anilor mă interesează din ce în ce mai puțin. Asemenea medicilor, care se imunizează pe cât pot în fața durerii şi tragediei umane, şi eu mă imunizez pe cât pot în fața răului din oameni.
  Ştiu însă cum înțeleg, cum apreciez eu ce citesc, orice frântură de emoție, orice încercare a unui om de a-şi transmite gândurile, de a-şi împărtăşi, de cele mai multe ori altruistic, bucăți din ceea ce numim conceptual „suflet”.
  Când citesc ceva bine scris, cu grijă, răbdare, talent îmbogățit înzecit prin efort susținut de-a lungul anilor, simt că privesc o radiografie a profunzimii ființei mele, privesc secrete destăinuite nimănui, pe care uneori nici mie nu mi le dezvălui pe de-a-ntregul.
  Simt, cu un strop de invidie senină, vecină cu admirația şi nu cu pizma, că este ceea ce aş fi scris eu, dacă aş fi putut scrie.
  La mine în suflet iarna devine mai senină, sărbătorile mai vesele chiar atunci când le petrec singur, tragedia umană mă apasă mai puțin, căci atunci când spațiul din tine este invadat de liniştea normalului, de încântarea binelui, răul nu-şi mai găseşte loc.
  Din când în când mai lăsam aici câte o mulțumire simplă, minimă.
  Acest an am lăsat şi explicația acelui cuvânt simplu, uzat prin întrebuințarea facilă, prăfuit, dar atât de cuprinzător uneori.

  Mulțumesc!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Îmi cer scuze ca răspund după atâtea zile. Din pacate goana nebuna a timpului nu ma lasa sa fac ceea ce vreau sau ceea ce cu adevărat îmi place nu pentru ca nu as fi conștienta ca viata trece si nu o trăiesc asa cum sufletul meu o simte ci pentru ca exista obligații, responsabilități pe care nu le pot anula. Îți mulțumesc cu toata sinceritatea pentru gândurile frumoase si mai ales pentru ca mi-ai permis sa arunc o privire în lumea ta si chiar daca sărbătorile le-ai petrecut singur important este ca ti-ai găsit liniștea si ca te bucuri de puținul acesta care ar trebui sa ne fie tuturor de ajuns. Pentru anul următor îți doresc în primul rând sănătate si apoi sa-ti aducă tot ceea ce crezi tu ca te va face fericit!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Dincolo de perceptia dogmatica, religioasa, traditionala, populara si obiceiurile culturale al evenimentelor sarbatorite anual, caracteristice oricarei natiuni existenta pe acest pamânt, mi-ar place sa cred ca, cel putin conducatorii, preoti & „pastori” sufletesti ai „turmelor”, înteleg semnificatia simbolistica si spirituala profunda al acestora, acctionând, alimentând si luptând în consecinta, în vederea linistirii, calmarii si mângâierii spiritelor turmelor înnebunite de spaimele mortii, informându-le, explicându-le, linistindu-le si eliberându-le din aceasta „nebunie” pandemica, marturisindu-le cu o dragoste neprefacuta, neconditionata, fara prejudecati sau frica…Adevarul Absolut, atemporal si eliberator de sclavia milenara a minciunilor si înselaciunilor patriarhale …

  Joyeux Noël ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.