Ziua internaționala a drepturilor omului

La data de 10 decembrie, în 1948 la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului prin care se stipula că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale, inalienabile și cu libertăți fundamentale. Declarația a fost adoptată de 58 de state membre ale Adunării Generale a ONU, existând mai multe țări care s-au abținut: URSS, țările din Europa de Est, Africa de Sud și Arabia Saudită. Redactarea ei a avut la baza „declarația drepturilor omului și ale cetățeanului” (în franceză Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen), carta fundamentală prin care la data de 26 august 1789 au fost puse, în Franța, bazele democrației moderne.

Printre drepturile garantate de declarație sunt:

  • drepturi civile – dreptul la viață, libertatea și securitatea persoanei, viață privată și de familie, inviolabilitatea locuinței, secretul corespondenței, onoare și demnitate, libera circulație, căsătorie și întemeierea familiei, întrunire pașnică;
  • drepturi politice – dreptul la azil, cetățenie, alegeri;
  • drepturi economice – dreptul la proprietate, retribuție egală pentru munca egală;
  • drepturi procedurale – dreptul de a fi un subiect de drept, dreptul la recurs efectiv, la un proces echitabil;
  • drepturi sociale – asigurări sociale, muncă, dreptul de a înființa sindicate, dreptul la odihnă și timp liber, la un nivel de trai decent, asigurare în caz de boală, șomaj, văduvie, bătrânețe, dreptul la educație.

Nu pot sa nu ma întreb câte din aceste drepturi ne sunt încălcate astăzi cu motivația ca toate masurile care se iau sunt spre binele nostru. Putem afirma cu tărie ca mesajele si opiniile noastre nu sunt verificate din când în când, sau ca putem circula liberi, sau ca ni se respecta onoarea si demnitatea? Putem spune ca exista o retribuție egala pentru munca egala sau ca beneficiem cu toții de un trai decent? Dar cel mai grav este ca marea majoritate nu suntem conștienți de faptul ca devenim niște marionete în mâinile unor păpușari care se distrează copios. Cred ca suntem de mult supuși unor experimente sociale care ne-au condus la ceea ce trăim astăzi iar noi, în goana noastră după consumism am acceptat tot mai docili tot ceea ce ni s-a servit. Prea ocupați pentru a ne fauri o viată comoda si de firma nu am mai fost atenți la detalii si am ajuns sa pierdem încet, încet drepturi fundamentale.

Am o imaginea jalnica pe care nu pot sa mi-o scot din minte: a stăpânului cu masca si a patrupedului cu botnița. Oare nu s-a ajuns totuși prea departe?

2 gânduri despre „Ziua internaționala a drepturilor omului”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.