Sfântul Nicolae

Ne apropiem de un alt sfârșit de an. Timpul este o mașina care merge cu viteza din ce în ce mai mare. Toate se accelerează inclusiv viețile noastre. Poate de aceea mor prea multi oameni. Viețile noastre accelerate, produc accidente.
Toti purtam pe umeri câte o povara care ne gârbovește însă nu toti îl întâlnim pe Hristos care fara sa ne întrebe nimic, ar putea sa ne salveze, sa ne despovăreze. Unii pentru ca nu-l căutam iar alții pentru ca cine stie din ce motive, nu meritam ajutorul Lui.
Ne rămâne speranța si ne rămân micile bucurii din zilele de sărbătoare deși am uneori senzația ca si acestea sunt din ce în ce mai șterse. Sa fim fericiți ca ne mai putem încă așeza toti în jurul mesei si încă mai putem pune mici cadouri în ghetuțe.

Știți cine a fost Sfântul Nicolae? Un episcop al orașului maritim antic grecesc Mira din Asia Mică (azi Demre din Turcia), cunoscut si ca Nicolae de Bari sau ca Nicolae făcătorul de minuni. Multe dintre relatările despre viata sa sunt legende si acestea i-au determinat pe oameni sa-l considere ca patronul: marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților care regretă, copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa.
Povestea care face din el un Mos ce aduce daruri la copii, spune ca într-o zi, a aflat Sfântul Nicolae despre un tata din cetatea Mira care avea trei fete şi care fusese, probabil, bogat, dar ajunsese într-o situaţie economică delicată. Soluţia ieşirii din această situaţie era să-şi ofere fetele spre desfrânare. Se spune că seara, ori de câte ori gândul acesta îi revenea omului respectiv, Sfântul Nicolae, care era episcopul locului, arunca, în taină, o pungă cu galbeni în curtea omului, astfel încât să aibă cu ce să trăiască şi să nu dea fetele spre pierzare.
O alta minune este legată de împăratul Constantin şi trei tineri, cărora li se spuneau voievozi. Erau un fel de guvernatori locali care au fost acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului. Erau închişi şi urmau să fie decapitaţi. Dar seara, Sf. Nicolae i-a apărut în vis împăratului, spunându-i că sunt nevinovaţi. Înspăimântat de această viziune, împăratul i-a eliberat.
În ce privește nuielușa care se pune în ghetuțele copiilor obraznici se spune ca Sfântul a făcut multe fapte bune si a ajutat multe văduve si copii dar si ca era destul de sever cu cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. O alta legenda spune ca , în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului.
În colindele romanești se canta, în plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar. Daca ne întrebam de ce , trebuie sa știm ca bătrânii nostri spuneau ca acea joarda a Sfântului Nicolae era una de mar, iar daca aceasta, pusa în apa, înflorea până la Nașterea Domnului, însemna ca sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i s-a dat în dar nuielușa.
După cum știți, Mos Nicolae nu este chiar atât de bogat însă eu îl rog sa lase în ghetuțele voastre sănătate, multe bucurii, si o stare permanenta de mulțumire sufleteasca!

2 gânduri despre „Sfântul Nicolae”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.