De citit…

980cf75a6e20b73e339774420c8a915a

Una dintre cărțile citite anul acesta, care m-a impresionat si încântat în egala măsura, este „Dispara, yo ya estoy muerto” de Julia Navarra. Din păcate, cred ca deocamdată nu a fost tradusa în româna, însa chiar si asa, o recomand în speranța ca pe viitor va aparea si în librăriile din tara.

Este un amestec de istorie, suspans, drama si politica. Acțiunea începe la sfârșitul secolului al XIX-lea, în timpul etapei finale a perioadei țariste, când evreii încep sa fie persecutați si se termina cu declarația de independenta a statului Israel, în 1948.

Este descrierea unei prietenii care se extinde pe parcursul a trei generații între o familie de evrei si una de palestinieni, cu toate complicațiile familiare, sociale, si politice care apar de-a lungul timpului. Impresionanta este dragostea care leagă aceste doua familii, mai puternica decât ura interrasiala ce creste proporțional cu întoarcerea unui număr din ce în ce mai mare de evrei în tara de origine, deși la final, intoleranta si manipulările politice înving.

Cartea abunda în informații istorice si evidențiază motivele care au condus la nesfârșita lupta dintre Palestina si Israel, precum si influentele marilor puteri.

„—¿Crees que algún día árabes y judíos podremos volver a vivir juntos? —le preguntó Aya mientras se secaba las lágrimas.

—Sólo cuando haya tantos muertos que resulte insoportable una muerte más. Entonces los hombres se sentarán a hablar. ”

– Crezi ca va veni o zi în care arabi si evrei, vom putea trai din nou împreuna?- l-a întrebat Aya în timp ce-si ștergea lacrimile.

-Doar când vor muri atât de multi oameni încât va fi imposibil sa mai moara unul în plus. Atunci, bărbații se vor așeza sa vorbească.”

Julia Navarra este jurnalista si a lucrat în radio, televiziune, si presa. Autoare a numeroase cărți de actualitate politica, (Între Felipe si Aznar, Stânga care vine, Noi, tranziția) si numeroase nuvele (Sângele inocenților, Spune-mi cine sunt, Istoria unei canalii) a câștigat mai multe premii în Spania:

Premio Quéleer a la mejor novela española de 2004 por La Hermandad de la Sábana Santa

Premio Ciudad de Cartagena 2004

Premio Ciudad de Córdoba 2004

Premio Pluma de Plata de La Feria del Libro de Bilbao 2005

Premio Protagonistas 2005, categoría Literatura

Premio de los lectores de las librerías Crisol 2005

Premio Más que Música de los Libros 2006

Premio a la Mujer Más Admirada 2013 (revista Mujerhoy)

Premio CEDRO 2018

Romanele sale s-au publicat în mai mult de 30 de tari.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.