Îmi amintesc ca prin decembrie 2021 sau ianuarie am ascultat o persoana care susținea ca poate „vedea” cumva în viitor si care afirma ca anul 2022 va fi memorabil. M-am gândit ca probabil face din „țânțar armăsar” pentru a atrage atenția si ca nu poate fi atât de grav. Nici prin cap nu-mi trecea atunci ca va începe un război, ca vor cădea guverne, ca preturile se vor dubla, ca vor fi revolte, amenințări nucleare si ca se va vorbi tot mai mult de moneda digitala si identitatea virtuala. Si tocmai pentru ca toate astea s-au întâmplat si acest an chiar nu trebuie uitat (sunt multe enigme la care poate vor găsi răspuns generațiile viitoare) m-am gândit sa structurez cumva evenimentele. Vor fi probabil mai multe parti si voi începe cu schimbările politice si sociale care au avut loc în tarile implicate. Vor fi si informații mai puțin cunoscute, nu din surse oficiale cum ni s-a „recomandat” pentru ca istoria ne-a demonstrat ca acestea mai întotdeauna sunt dictate politic. Si apoi, ca sa fim sinceri, jurnaliștii surselor oficiale nu mai sunt chiar atât de profesioniști.
Știu ca multi dintre noi prefera sa nu mai fie la curent cu noutățile politice si sociale, unii pentru ca nu le înțeleg, alții pentru ca nu-i interesează si alții (poate cei mai multi) pentru ca nu vor sa fie influențați, de știrile negative, vor sa-si păstreze optimismul si sa trăiască în continuare ca si cum nimic nu s-ar întâmpla asa cum se întâmpla si prin saloanele pariziene de exemplu, înaintea celui de-al doilea război mondial, când înalta societate se întreba asa din pura curiozitate ce mai face Hitler si daca va începe războiul. Asta până au căzut primele bombe. De altfel, chiar zilele trecute m-a întrebat un spaniol daca se mai lupta rușii cu ucrainienii…În sfârșit, nu spun ca ar trebui sa ne lăsăm cuprinși de deznădejde dar nici ca trebuie sa fim complet rupți de realitate. Poate ca în loc sa ne revărsam indignarea prin comentarii răutăcioase si chiar agresive la adresa personalităților politice, pe rețelele sociale, încă am mai putea face ceva cu adevărat. Daca nu pentru noi, macar pentru generațiile viitoare. O înjurătură, sau un boicot de câteva zile nu rezolva în niciun caz situația.
ANGLIA
Anul 2022 a început în Anglia cu ridicarea restricțiilor anti-Covid, singura măsura menținuta fiind purtarea măștii în interior.
18 februarie – furtuna Eunice a făcut ravagii. Viteza vântului a atins 100-130 km/ora. Aceasta s-a extins si în Belgia. Au fost anulate trenurile de mare viteza precum si 64 de zboruri.
22 februarie – în timp ce Rusia comasează trupe la granita cu Ucraina, Banca Centrala a Rusiei este pusa din greșeală pe o lista de sancțiuni.
În dimineața zilei de 24 februarie Putin anunța o „operațiune militara speciala” pentru „demilitarizarea si denazificarea Ucrainei” invadându-i teritoriile. Ca o consecința , Anglia interzice avioanele rusești civile în spațiul sau aerian îngheață activele VTB (una dintre principalele bănci a Rusiei), ale lui Putin, Lavrov si altor 100 de persoane.
26 februarie – în cadrul unui ajutor umanitar, Anglia trimite arme Ucrainei. Compania BT este obligata sa renunțe la participația sa de 20% în Rosneft.
28 februarie – Shell părăsește proiecte energetice în valoare de 3 miliarde de dolari, avute cu unele companii rusești.
1 martie – Boris Johnson vizitează Polonia si Estonia. Sunt interzise în porturile Angliei navele care au legatura cu Rusia.
9 martie – Anglia trimite Ucrainei mai multe arme antitanc si Zelenski se adresează Parlamentului britanic
11 martie – se îngheață activele pentru 386 de deputati ai Dumei de Stat din Rusia si se instituie interdicții de călătorie
27 martie – Anglia numește un avocat specializat în crime de război, care va consilia Ucraina în procesul deschis Rusiei la Curtea Penala Internaționala de la Haga.
11 aprilie – regina Elisabeta se îmbolnăvește de Covid
12 aprilie – sunt descoperite înregistrări cu participarea lui Boris Johnson si a ministrului de finanțe Rishi Sunak la petreceri organizate în Downing Street, în perioada de carantina. Tot în aceasta zi s-a declanșat o ancheta împotriva prim ministrului britanic, acuzat ca a indus în eroare legislativul, prin reacțiile sale inițiale conform cărora a încălcat masurile de combatere a epidemiei prin nerecunoașterea acesteia.
22 aprilie – Boris Johnson si premierul Indiei, Narendra Modi, au încheiat un parteneriat de aparare si securitate extins în încercarea de a îndepărta India de Rusia.
27 aprilie – Organizația Greenpeace susține ca Anglia ar fi importat din Rusia petrol în valoare de 220 de milioane se lire sterline de la începutul războiului. Pe de alta parte se oferă Ucrainei un sprijin în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline.
15 iunie – Comisia Europeana lansează doua noi proceduri juridice împotriva Angliei ca reacție la decizia premierului Johnson de a elimina unilateral, parti din protocolul încheiat cu Irlanda de Nord cu privire la transportul produselor britanice, reinstalarea controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord si Irlanda. Anglia este acuzata de încălcarea dreptului international.
16 iunie – guvernul Scotiei anunța convocarea unui referendum pentru independenta datorita problemelor apărute din cauza Brexitului.
21 iunie – se declanșează o greva în sistemul feroviar. Angajații cer suplimentarea locurilor de munca si salarii mai mari. Rata inflației de 9,1% în timp ce se stabilește o noua runda de sancțiuni impuse Rusiei.
7 iulie– Simon Hart, Secretarul de Stat pentru Tara Galilor, demisionează din guvernul Johnson, la o zi după demisia ministrului sănătății Sajid Javid si al ministrului finanțelor Rishi Sunak. Ministrul locuințelor a fost demis. Aceștia îi ceruseră lui Boris Johnson sa demisioneze su după câteva zile, într-un final, acesta renunța la șefia guvernului.
9 iulie– Ben Wallace (ministrul apărării) se retrage din lupta pentru șefia guvernului si din fruntea Partidului Conservator. Alegerile parțiale se încheie cu înfrângerea conservatorilor.
27 iulie – Boris Johnson îi confera lui Zelenski, premiul Sir Winston Churchill pentru performantele de lider.
29 iulie – Belarus își recheamă ambasadorul din Marea Britanie, ca răspuns la acțiunile ostile si neprietenoase.
15 august – aeroportul Heathrow din Londra, limitează numărul de plecări ale pasagerilor până la sfârșitul lunii octombrie pentru a evita haosul, datorat lipsei de personal după ce mai multe zboruri au fost anulate în repetate rânduri si de doua ori pasagerii au fost îmbarcați fara bagaje
29 august – Gibraltarul este recunoscut oficial ca oras britanic după 180 de ani de „trecere cu vederea” a unei erori administrative. Se pare ca i s-a oferit acest statut în 1842 după ce Spania a cedat avanpostul stâncos de la gura Marii Mediterane (1713)
4 septembrie – guvernul britanic, suspectează de frauda mai multe credite garantate de stat, în valoare de 1,1 miliarde de lire sterline, acordate de bănci unor firme mici, în contextul pandemiei
6 septembrie – Liz Truss devine oficial noul prim ministru al Regatului Unit, după întâlnirea cu regina la castelul Balmoral si promite sprijin total Ucrainei
Regina Elisabeta a II-a, a murit liniștită la Balmoral, în Scoția, pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani – punând capăt celei mai lungi domnii din istoria Marii Britanii.
9 septembrie – regele Charles al II-lea, succesorul la tron, are o întrevedere cu noul prim ministru si susține primul sau discurs în fata națiunii. În Scotia au loc proteste antimonarhie soldate cu numeroase arestări care îngrijorează militanții pentru libertatea de exprimare din Marea Britanie.
14 septembrie – este trimisa o invitație Coreei de Nord pentru a participa la funeraliile reginei. Taiwanul este „invitat special”.
21 septembrie – guvernul intervine pentru a înjumătăți prețul la gaze si electricitate încercând sa oprească colapsul firmelor mici
23 septembrie -ministrul finanțelor(cancelar) Kwarteg, a anunțat cele mai mari reduceri de taxe din ultimii 50 de ani, pe o perioada de cinci ani, plan (denumit Trussonomics) respins categoric de catre investitori. Piețele globale au reacționat la acest anunț si reacția lor a condus la o prăbușire a lirei sterline ajungând la o evaluare de 1,03 dolari, cea mai scăzută din istorie în raport cu dolarul. De asemenea anunțarea acestui plan a declanșat o vânzare atât de extrema a obligațiunilor guvernamentale, încât Banca Angliei a fost nevoita sa intervină si sa cumpere acțiuni în valoare de 65 de miliarde de lire sterline. Toate acestea au condus la demiterea cancelarului si a altor membri din cabinet.
2 octombrie – britanicii ies în strada pentru a protesta fata de creșterea costului vieții.
11 octombrie – un robot numit Ai-Da, după pionierul informaticii Ada Lovelace, se adresează pentru prima data Camerei Lorzilor, afirmând în fata unei comisii, ca inteligenta artificiala poate fi o „amenințare si o oportunitate” pentru artisti spunând ca „deși nu este vie poate crea arta prin programare si algoritmi de laborator”.
20 octombrie – Liz Truss, anunța ca își da demisia dar ca va asigura interimatul până la alegerea noului premier. Motivația sa este ca în condițiile create nu își poate îndeplini mandatul pentru care a fost aleasa de partidul sau.
25 octombrie – Rishi Sunak devine noul prim-ministru al Marii Britanii după ce a fost declarat lider al Partidului Conservator. Acesta este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie si cel mai tânăr premier britanic din ultimii peste 200 de ani.
19 noiembrie – Rishi Sunak sosește pentru prima dată în Ucraina, în timp ce guvernul britanic le oferă arme în valoare de 50 de milioane de lire sterline
„Marea Britanie va furniza Ucrainei un pachet de apărare aeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline (59,4 milioane de dolari), inclusiv tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele furnizate de Iran, a declarat sâmbătă premierul Rishi Sunak, în prima sa călătorie la Kiev.
10 decembrie 2022 – Toată lumea este în grevă, iar Marea Britanie este paralizată: aeroporturi, căi ferate, autostrăzi, oficii poştale, spitale, nimic nu mai funcţionează.
Va urma….
Surse: https://curierulnational.ro/
https://romania.europalibera.org/
https://romania.europalibera.org/
Surse: https://alephnews.ro/
Mie imi e clar ca sistemul social actual care practic se bazeaza pe bani si pe consumerism se apropie de sfarsit. Identitatea digitala si nedetinerea unor proprietati ii avantajeaza doar pe cei care ne conduc, noi devenjnd tot mai dependenti de sistem. Sub masca faptului ca nu mai trebuie sa ne facem prea multe griji, devenim un fel de copilasi de gradinita in mana sistemului care poate face ce vrea cu noi. Daca mai adaugam si creditele sociale (ca-n China) la toata povestea asta, ….. avem imaginea completa …
Mai trebuie ceva?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din pacate, asa este: Viitorul apare sumbru. Daca nu ne trezim,(poate încă nu e prea târziu), ne vor suprima toate libertățile. Din pacate lumea nu e conștienta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La multi ani!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La multi ani!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La Mulți Ani , Magda ! 🙂
Felicitări pentru radiografia anului 2022 ! 🙂
Sincer , dacă ar fi mai multe persoane ca domnia ta cu dragoste de ADEVĂR ,
sigur s-ar schimba ceva ! 🙂
Mulțumesc pentru trecerea în revistă a principalelor evenimente ale anului 2022 ! 🙂
Fie ca anul abia început ,
să te mențină permanent sănătoasă și cu pofta de a PUNE PUNCTUL pe ” I ” !!! 🙂 🙂 🙂
Alioșa .
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc Aliosa pentru urari si apreciere. Trecerea în revista va continua (acum lucrez la ea) pentru ca mai sunt multe evenimente importante ce trebuie menționate. Sper sa termin curând.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe My Blog.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc Aliosa! Un început de an cu bucurii si promițător sa fie!
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază