În Irlanda locuitorii sărbătoresc Crăciunul într-un mod asemănător cu cei din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, dar au si multe tradiții specifice. Irlandezii sunt catolici, asa ca pentru ei Crăciunul durează din Ajun pana de Boboteaza (unii irlandezi numesc aceasta sărbătoarea Micul Crăciun).
În seara de Ajun, la apusul soarelui, irlandezii pun câte o lumânare înalta si groasa pe pervazul celei mai mari ferestre din casa. Ea este lăsata sa arda toată noaptea si semnifica lumina primitoare pentru Maria si Iosif.
A doua zi de Crăciun, ziua de Sf. Ștefan (cunoscut sub numele de Boxing Day în Marea Britanie si alte câteva tari), este, de asemenea, foarte importanta în Irlanda. Tradiția spune ca în aceasta zi, cei mai înstăriți trebuie sa împartă din avutul lor sărmanilor. Obiceiul s-a transformat peste timp iar acum în cutiuțele mici de lemn (sau plastic) sunt puse cadouri simbolice si sunt date tuturor celor care trec pragul unei case în aceasta zi.
Sărbătoarea Bobotezei (6 ianuarie) este, de asemenea, sărbătorita ca “Nollaig na MBean” sau Crăciunul femeilor. În mod normal femeile au aceasta zi libera, iar bărbații fac treburile casei si gătesc pentru ele. Ele se întâlnesc în grupuri si povestesc sau cos împreună toată ziua. Aceasta tradiție devine din ce în ce mai populara si multe femei se întâlnesc în casele prietenelor în duminica dinaintea Bobotezei, pentru a se bucura de ceai, prăjituri si compania celorlalte prietene.

Norvegienii petrec Crăciunul în familie. Masa cea mai îmbelșugată o servesc de regula în Ajun si au grija ca din ea sa nu lipsească preparatele din porc sau de oaie. Multi oameni servesc în aceasta zi „lutefisk”, adică carne de cod proaspăt. Băuturile tradiționale sunt berea si aquavit pentru adulți, iar pentru cei mici julebrus, o băutura dulce preparata special în aceasta perioada.
Locuitorii Norvegiei cred ca în noaptea de Crăciun, vrăjitoarele își fac de cap si ies din culcușurile lor pentru a fura măturile femeilor ca sa zboare pe ele. De aceea, doamnele ascund aceste ustensile precum si aspiratoarele sau mopurile iar bărbații ies în fata casei si trag focuri de arma în aer (deși cel mai probabil se rezuma la petarde) ca sa sperie vrăjitoarele.

Crăciunul în Germania este o sărbătoare importanta si la fel ca si la noi este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
Cu patru duminici înainte de Ajunul Crăciunului se celebrează Adventul si este momentul în care se deschid târgurile specifice si se pregătește coroana de Advent cu patru lumânări, care sunt aprinse pe rând în fiecare duminică. Tot atunci se pregătește si calendarul de Advent cu 24 de ferestre, (de la 1 la 24 decembrie) în spatele cărora copii găsesc ciocolata sau mici cadouri.
Un alt obicei este ”Christklots” si reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, pentru a apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului.
Si în Germania exista obiceiul de a face cadouri în Ajun însă au o tradiție specifica, asa numita „Schrottwichteln” si consta în a dărui lucruri vechi sau inutile iar cel mai important este să te distrezi când le despachetezi!

În Elveția, cel mai important este bradul care este adus de Mos Crăciun, tradiție care datează din 1775. Alta tradiție a elvețienilor este „Parada ridichilor luminate”. Copii, ajutați de părinți scobesc câte o ridiche mare pe care crestează diferite forme precum steluțe si brăduți apoi pun câte o lumânare si o poarta ca pe o făclie. Însoțiți de părinți, pleacă la lăsarea serii catre scoli si acolo cânta cântecele.

În Anglia, copii nu primesc cadourile în Ajun ci pe 25 decembrie. Si aici pregătirile încep cu patru duminici înainte, în fiecare dintre ele realizându-se procesiuni care îi reprezintă pe cei trei magi si nașterea lui Hristos. De asemenea copii pregătesc scenete cu nașterea Mântuitorului. Se spune ca în vechime se foloseau animale adevărate însă astăzi se prefera costumele.
Tradiționala este budinca englezeasca numita „hackin” care pe vremuri era pregătită chiar în dimineața de Crăciun. Aceasta se servește stropita cu brandy si flambata.
O alta tradiție ce a fost adoptata si de catre Statele Unite ale Americii, a fost trimiterea felicitărilor de Crăciun. Prima felicitare a fost trimisa în anul 1840 iar în prezent în Marea Britanie se expediază peste un milion de felicitări multe dintre acestea având scopuri caritabile.

În Italia, copii merg din casa-n casa recitând poezii si cântând dar cadourile le primesc pe 6 ianuarie ca si în Spania. Însă darurile nu sunt aduse de catre Mos Crăciun sau de cei trei Magi ci de o vrăjitoare urâta dar buna numita Befana.
Un obicei specific îl un teatru popular numit Irozii în care apar si doua personaje mai ciudate: bufonul romanilor (un moș cu barba lunga si cojocul întors) si o paiața cu clopoței la picioare care poarta un bat năzdravan.

O tradiție străveche din Suedia care datează din epoca pre-creștină, este momentul în care localnicii dau foc unei capre realizate din paie, ce poartă numele de Yule. Capra Yule apare în mitologia scandinavă veche ca slujitor al zeului Thor, pe care îl plimba cu caleașca în ceruri. Ea era cea care aducea cadourile, devenind un simbol al Crăciunului. În orașul suedez Gavle se construiește în fiecare an o capră din paie cu o înălțime de 13 metri, o lungime de 7 metri și o greutate de 3 tone. Atunci când e gata, locuitorii dau foc imensei capre, iar acest moment are loc în fiecare an de Crăciun. Tradiția datează încă din anul 1966.

în Finlanda exista un ritual stravechi în care se considera că sauna era considerată un loc sacru. Finlandezii cred că în timpul Crăciunului, în saunele lor se ascund un elf, iar acest elf este protectorul familiei. De aceea, finlandezii își decorează sauna cu luminițe de Crăciun și petrec timpul în familie acolo înainte de a lua masa de Crăciun.

Câteva curiozități despre Crăciun
Cel mai vechi târg de Crăciun este organizat în Saxonia. A avut loc pentru prima dată în 1434.
„Silent Night”, care este una dintre cele mai cunoscute colinde din lume, a fost scrisă în limba germană de Franz Xavier Gruber. Până în prezent, a fost tradus în peste 300 de limbi.
Prima felicitare de Crăciun comandată de Sir Henry Cole în 1843, a fost vândută la o licitaţie în 2015 cu 8.469 de lire sterline.
Edward Johnson a inventat în 1882 prima instalaţie electrică pentru decorarea bradului de Crăciun.
În 1942, Irving Berlin a compus White Christmas. Varianta cântată de Bing Crosby s-a vândut în peste 100 de milioane de copii devenind cel mai bine vândut cântec de Crăciun.
Crăciunul a fost interzis în Marea Britanie a secolului 17, mai exact între anii 1647 şi 1660, când Oliver Cromwell a decretat ca zilele sfinte să nu fie celebrate pentru că reprezintă un lucru imoral. Liderul puritan a pierdut însă puterea după câţiva ani, iar britanicii s-au putut bucura din nou de sărbătorile de Crăciun.
Beteala cu care se împodobeşte pomul de Crăciun a fost inventată în anul 1610, în Germania, de o persoana rămasă anonimă. La acea vreme, era confecţionată din argint pur.
Imaginea lui Moș Crăciun nu a fost mereu cea pe care o cunoaștem. Deși se crede că ar fi fost creată în scop de marketing de Coca Cola, imaginea Moșului este, de fapt, inspirată de un poem din anul 1820. În 1860, un caricaturist american desenează celebra imagine a bătrânului în costum roșu cu alb.
Începând cu 1947, autoritățile din Oslo trimit în perioada Crăciunului un brad celor din Londra, în semn de mulțumire pentru ajutorul acordat în cel de-al doilea Război Mondial.
Culorile tradiționale ale Crăciunului nu sunt roşu şi alb, cum ar crede unii, ci roşu, verde şi auriu; roșul reprezintă sângele lui Isus Hristos, verdele reprezintă viaţa şi renașterea, iar auriul reprezintă lumina şi bunăstarea
În Islanda există 13 Moși Crăciun. Pentru copii care au fost cuminți aceștia vor lăsa cadouri, iar celor obraznici le vor face farse.
În lume există două insule numite Crăciun (Christmas), una în Oceanul Pacific iar cealaltă în Oceanul Indian.
Felicitări pentru informațiile postate , Magda ! 🙂
După umila mea părere , CRĂCIUNUL la ROMÂNI este cel mai frumos ! 🙂
Crăciun fericit alături de cei dragi ! 🙂
Alioșa .
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt întru totul de acord cu tine. Cred ca bogăție mai mare în tradiții si obiceiuri ca la noi nu prea exista! Mulțumesc de urare! Aceleași gânduri bune!
ApreciazăApreciază
Craciun fericit si La Multi Ani!
Doar bucurii impreuna cu dragii tai! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc! Crăciun fericit cu sănătate si bucurii alături de cei dragi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sarbatoti fericite! ♥️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc! Asemenea îți doresc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Craciun binecuvantat !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc! Sărbători fericite!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag ! Multumesc !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sărbători Fericite alături de cei dragi!☃🤗😘
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc! Sărbători fericite cu pace în suflet!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Binecuvântări divine și iubire infinită pentru totdeauna! Anul Nou magic, iubitor și frumos! Te îmbrățișez cu drag si bucurie! Ani fericiți și împliniți! ☃🤗🥂🎄😘☘🙏
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc Ileana! An Nou cu sănătate, bucurii, multe realizări, liniște sufleteasca si iubire cât cuprinde îți doresc si eu! O calda îmbrățișare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană