Din cartea lui Savatie Bastovoi – Diavolul este politic corect

„Reducerea numărului populaţiei este un bine necesar pentru dezvoltarea lumii.”

„Până acum războiul n-a avut un efect prea mare asupra creşterii populaţiei, care a continuat pe parcursul a două războaie mondiale. Poate că războiul bacteriologic ar fi mai eficient. Dacă la fiecare generaţie s-ar răspândi în lume o ciuma neagră, supravieţuitorii ar putea să procreeze liber fără ca, totuşi, să populeze prea mult planeta. Poate că această stare de lucruri este neplăcută, dar ce dacă? Persoanele cu adevărat nobile sânt indiferente la fericire, în special a celorlalţi.”

„În mod gradat, prin reproducere selectivă, diferenţele congenitale dintre conducători şi conduşi vor creşte până când vor deveni specii aproape diferite. O revoltă a plebei ar deveni la fel de negândită ca şi o insurecţie organizată a oilor împotriva practicii de a mânca carne de oaie.”

„Dieta, injecţiile şi interdicţiile se vor combina, de la vârstă foarte timpurie, să producă acel tip de caracter şi tip de credinţe pe care autorităţile îl consideră dezirabil şi orice critică serioasă a puterii va deveni imposibilă psihologic.”

„Populaţia nu va cunoaşte felul în care i se inoculează convingerile. Când tehnica se va fi perfectat, fiecare guvern care a educat generaţii de oameni în acest fel va putea să controleze întreaga populaţie în mod eficient şi sigur, fără a fi nevoie de armate sau poliţie… Propaganda educaţională, cu ajutorul guvernului, va putea să obţină rezultate într-o singură generaţie. Există însă două puternice forţe care se opun unei astfel de politici: una este religia, iar cealaltă este patriotismul…O societate ştiinţifică nu poate fi stabilă decât sub conducerea unui guvern mondial.”

„Sfîrşitul lumii nu-l va aduce un cataclism, aşa cum greşit îşi închipuie mulţi, ci dorinţa demonică de a ucide, care începe să pună stăpânire pe tot mai multă
lume. Răutatea îi va face pe oameni să se autodistrugă. Atunci când ultimul om
capabil să iubească va fi ucis, viaţa pe pământ îşi va pierde adevăratul şi singurul
său sens, acela de a iubi, şi Dumnezeu va pune capăt răutăţii. Atunci când dragostea va dispărea din lume, oamenii vor muri cu zile, deoarece Diavolul, a cărui supremă plăcere este aceea de a ucide, punând stăpânire deplină asupra lor, îi va pierde pe toţi.”

Părintele Savatie Bastovoi, s-a născut pe 4 august 1976 în Chisinau si este un cunoscut eseist, poet, romancier, teolog și scriitor român din Republica Moldova. A crescut într-o familie de intelectuali cu un tata ateu, care mereu gasea un motiv pentru a contesta scrierile biblice (pe care de altfel le cunoștea foarte bine). El îi spunea atunci când întâlnea preoți: „Îi vezi? Ăștia sunt dintre acei banditi cu fusta care l-au ars pe rug pe Giordano Bruno!” Sau despre Sfânta Scriptura comenta: „Cum putea Noe sa faca o corabie atât de mare încât sa încapă toate fiarele pământului într-însa? Povesti, asta-i imposibil!” Sau: „Iaca deștepți, sa-mi spună ei mie ca Iona a fost înghițit de o balena, ca a stat în stomacul acesteia trei zile si înca s-a si rugat acolo si ca, la urma, jivina l-a aruncat afara din ea?! Povesti pentru prosti. Pai, fiziologic asa ceva nu este posibil! Pentru ca balena are o „gatita” subțire si nu poate înghiți ceva de dimensiunile unui om, fie el si prooroc.”.

Si totuși Savatie, pe numele sau adevărat Stefan, pleacă la Bălti pentru a-si face pașaport cu câteva zile înainte de nunta si se întoarce peste doi ani călugăr, ascultând mai curând de cuvintele M`ântuitorului: „Oricine voiește sa vina după Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze” decât de cele alte tatălui: „Erai băiet ca toti băieții, beai votca, fumai, umblai cu femei, dar acum ai tâmpit! Daca vrei sa mai vii la mine, scoate-ti fusta si fii cel care ai fost, altfel nu-mi ești fecior”

Diavolul este politic corect, carte apăruta în 2011- este o distopie sociala, un regim totalitar proiectat în viitor ce are ca idee principala reducerea numărului populației prin eutanasierea persoanelor care împlinesc 65 de ani, care pune în antiteza doua organisme de baza ale societății: statul si biserica. Ideea se parea ca a venit de la o opinie a lui Jacques Attali, fost consilier al președintelui francez François Mitterrand: „Eutanasierea va fi unul dintre instrumentele esențiale ale viitoarelor noastre societăți în toate cazurile. Într-o logică socialistă, pentru început, problema este următoarea: logica socialistă este libertatea și libertatea fundamentală este sinuciderea; în consecință, dreptul la sinucidere directă sau indirectă este o valoare absolută în acest tip de societate. Într-o societate capitalistă, aparatele de ucidere, dispozitivele care vor face posibilă eliminarea vieții atunci când este prea insuportabilă sau din punct de vedere economic prea costisitor, vor apărea și va fi o practică obișnuită. Prin urmare, cred că eutanasierea, fie că este o valoare a libertății sau o marfă, va fi una dintre regulile societății viitoare.”

Va las pe voi sa descoperiți mai multe.

12 gânduri despre „Din cartea lui Savatie Bastovoi – Diavolul este politic corect”

 1. La Mulți Ani, 2022, cu sănătate și bucurii alături de cei dragi ! 🙂
  Savatie Bastovoi a pus PUNCTUL pe ” I” ! 🙂
  Dacă mâine , de Sfântul IOAN Botezătorul ai vreun ION de sărbătorit ,
  pune-l să danseze pe melodia :

  Seară binecuvântată, Magda ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Fascism – Comunism – Demonism. Iar capitalismul sau democrația nu a fost decât o momeală! Am picat singuri în această plasă prin momirea cu plăceri. Acum diavolul ne are la mână, Dumnezeu nu trece peste voia noastră, ne-am făcut-o cu mâna noastră.
  Ieșirea nu constă în manifestatii prostești cu chitara de gât fredonând melodiile de altădată, o ce bine cand eram nu știu când… Asta este o alt fel de amăgire demonică. Să iesim cu furci și topoare iarăși nu se potrivește unui creștin, singura condiție de a ieși de sub dominația demonică este pocăință – post – rugăciune – trezvie (priveghere)! Dacă diavolul a prins teren introducandu-se deliberat păcatul la rang de modă de prea desfrânata europă, prin post, rugăciune si pocăință va pierde acest teren, va pierde drepturile asupra noastră, noi vom scăpa din ghearele lui, acești posedați de demoni conducători ai noștri își vor reveni la normal prin rugăciunea noastră pentru ei (și nu prin blestem) și atunci răul se va retrage pentru ca Domnul nu îl va mai îngădui văzând pocăința și îndreptarea noastră și I-L vom bucura nespus pe Părintele nostru Ceresc.
  Însă vedeți dumneavoastră, lumea asta perversă care a cunoscut toate adâncimile satanei și a ajuns să prostitueze cu diavolul NICICÂND nu va voi sa se îndrepte măcar de ar si pieri!
  Și atunci ce ne rămâne de făcut?

  Pocăiți-vă ca sa apropiat Împărăția Cerurilor!
  Macar noi daca o vom face ne vom pregăti pentru trecerea in Împărăția Păcii si a Dreptății Divine unde nu mai este nici durere nici întristare nici suspin ci Viață fără de sfârșit!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Eu tot cred ca atâta vreme cât mai exista suflete care stau în genunchi si se roagă pentru noi, sfinții neștiuți, si atâta vreme cât si parte dintre noi asa pacatosi cum suntem mai avem macar un dram de credința, lumea mai are o sansa. Toate cele bune!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Nu este de ajuns Magda. Nici Sfinții nu te pot ajuta, nici Dumnezeu nu poate ajuta câtă vreme noi nu vrem sa ne rugăm pentru noi, câtă vreme noi nu vrem să ne ajutăm nouă.

    Nu că Dumnezeu nu ne poate ajuta! O, nu, aceasta ar fi o hulă la adresa lui Dumnezeu!
    Însă Domnul este atât de finuț încât prețuiește voia noastră chiar dacă este eronată, El in Iubirea și Prețuirea sa Ființială față de noi, copii Săi, El niciodată nu va încălca drepturile noastre, liberul nostru arbitru! Iată ce înseamnă tată, iată ce înseamnă părinte!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Asa este, ne lasa liberul arbitru pentru a face propriile alegeri dar cu un scop. Greșelile nostre sunt lecții din care trebuie sa învățam si pentru care trebuie sa ne căim (căința însemnând o greșeală asumata, recunoscuta) caci numai asa Dumnezeu ne iartă ca un tata bun si iubitor precum bine spui. Dar în același timp, fiecare greșeală e o treapta pe care urcam pe scara izbăvirii. Cam asa înțeleg eu. Nu sunt o mare cunoscătoare a cuvântului biblic.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Magda. M-am folosit de cuvântul tău!

    Dacă as fi Mântuitorul și Domnul nostru Iisus Hristos știi ce ți-aș spune? Același lucru care i l-a spus cărturarului de la Evanghelia lui Marcu capitolul 12, versetele 28 – 34!

    ,,Şi apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei şi, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate?
    Iisus i-a răspuns că întâia este: „Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn”.
    Şi: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta”. Aceasta este cea dintâi poruncă.
    Iar a doua e aceasta: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă.
    Şi I-a zis cărturarul: Bine, Învăţătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu şi nu este altul afară de El.
    Şi a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul şi din toată puterea şi a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuţi este mai mult decât toate arderile de tot şi decât toate jertfele.
    Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înţelepciune, i-a zis: Nu eşti departe de împărăţia lui Dumnezeu.”

    Așadar, deși eu nu sânt Domnul, totuși îndrăznesc să folosesc același cuvânt: Nu esti departe de Împărăția Lui Dumnezeu. Te rog să ma ierți pentru că te-am supărat cu comentariile mele inutile!

    Apreciat de 1 persoană

   4. Cum bine ai spus, internetul. De ce sa ma supăr? Nici gând. Dimpotrivă, m-au bucurat. Asta înseamnă ca ai citit ce am scris, ceea ce e important si în plus comunicam ceea ce e si mai important. Apoi, îți spun cu toata sinceritatea, comentariile tale m-au făcut sa deschid Biblia si sa citesc pasaje din ea asa ca uite, un pas înainte pentru mine. Deci, nu pot decât sa-ti mulțumesc pentru opinii!

    Apreciat de 1 persoană

   5. Cu alte cuvinte, noi putem face oricâte păcate vrem că sânt Sfinți care se roagă pentru noi…

    Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor și în calea păcătoșilor nu a stat și pe scaunul hulitorilor n‑a șezut;
    Ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea.
    Și va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori.
    Nu sunt așa necredincioșii, nu sunt așa! Ci ca praful ce‑l spulberă vântul de pe fața pământului.
    De aceea nu se vor ridica necredincioșii la judecată, nici păcătoșii în sfatul drepților.
    Că știe Domnul calea drepților, iar calea necredincioșilor va pieri.
    (Psalmul 1 – Psalmii lui David)

    Apreciat de 1 persoană

   6. Nici pe departe nu am vrut sa spun asta ci doar ca atâta vreme cât mai exista persoane cu adevărat credincioase mai avem o speranța. Istoria demonstrează ca firea omului nu se schimba indiferent de contextele politice si sociale în care trăiește, indiferent de avansurile tehnologice. Pacatosi suntem de când lumea dar printre noi trăiesc si cei care-si închina viata lui Dumnezeu. Daca nu ar fi fost aceștia, omenirea ar fi dispărut de mult asa cum au dispărut Sodoma si Gomora. E clar ca scopul nostru ar trebui sa fie sa ne îndreptam viețile si sa propovaduim cuvântul Domnului însă e un drum anevoios si eu cred ca fiecare dintre noi are propriul urcuș până la starea spirituala la care vrea sa ajungă. E opinia mea. Toate cele bune!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.