Cum poate fi stăpânita lumea…

Fara comentarii din partea mea. Pot sa spun doar atât: e de ajuns sa privim cu luciditate realitatea din jur si vom vedea ca la fiecare minut suntem mințiți si manipulați cu nerușinare.

CELE 8 CRITERII ALE TORTURII PSIHOLOGICE DIN TABELUL LUI BIDERMAN

  1. Izolarea victimei: privarea persoanei de sprijinul și legăturile sociale care i-ar da capacitatea de a rezista. Dezvoltarea unei anxietăți intense față de propria persoană în cazul victimei. A face victima dependentă de autoritate
  2. Monopolizarea percepției: concentrarea atenției victimei asupra unei situații dificile și urgente, forțarea introspecției. Eliminarea informațiilor care le contrazic pe cele ale autorității. Sancționarea tuturor acțiunilor insubordonate.
  3. Inducerea epuizării: slăbirea voinței de a rezista, fie ea fizică sau mentală.
  4. Prezentarea amenințărilor: cultivarea anxietății, a stresului și a disperării.
  5. Arătarea indulgențelor ocazionale: oferirea unei motivații pentru a respecta ordinele, a asculta și a se supune. Evitarea, de asemenea, a dependenței de privațiunile impuse.
  6. Demonstrarea omnipotenței puterii: sugerarea inutilității și zădărniciei rezistenței la autoritate.
  7. Degradarea victimei: a face ca prețul rezistenței să pară mai dăunător pentru stima de sine decât capitularea. Reducerea victimei la nivelul de supraviețuire a animalelor.
  8. Cererea de acțiuni stupide și fără sens: dezvoltarea obiceiurilor de supunere față de autoritate, chiar și în cazul unor ordine total stupide, inutile și nefondate. Distrugerea liberului arbitru și a capacității de judecată a victimei.

CELE 10 PRINCIPII PENTRU MANIPULAREA MASELOR DUPĂ NOAM CHOMSKY

  1. Să distragi permanent atenția de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoțional. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui reale.
  2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia publică și tot tu să vii cu soluții. Un exemplu: să favorizezi violența urbană și apoi să vii tot tu cu soluția, cu o guvernare providențială care salvează națiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu prețul limitării libertăților democratice.
  3. Să aplici treptat toate măsurile dure. Ceea ce ar duce la mișcări populare, dacă s-ar aplica deodată, devine suportabil dacă ar fi aplicat treptat și progresiv, conform unui program anunțat.
  4. Să obții acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obișnuiește cu ideea si acceptă tot, dacă e prevenit și amânat.
  5. Să te adresezi mulțimilor ca și cum toți oamenii au o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepți mulțimile spre o gândire minimalistă, atrofiind discernământul pentru a nu face legătura dintre cauză și efect.
  6. Să faci tot timpul apel la sentimente și la reacții viscerale, instinctuale nu la rațiune. Să încurajezi reacțiile emoționale, pentru că sunt cel mai ușor de manevrat.
  7. Să ții poporul în ignoranță și în preocupări superficiale, dar multe. Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a duce lumea în ignoranță si a o controla.
  8. Să încurajezi financiar media, aceea care îndobitocește publicul și-l ține legat de emisiuni și de seriale vulgare care trag inteligența în jos.
  9. Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputință. Omul care nu mai simte nevoia să se revolte, se identifică cu turma și e ușor de controlat.
  10. Să apelezi la toate cuceririle științelor pentru a cunoaște punctele slabe din psihologia individului și a mulțimilor. În același timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele și în strategiile statale de manipulare.

Albert D. Biderman , un om de știință socială din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA , a fost însărcinat să cerceteze motivul pentru care mulți prizonieri de război americani capturați de forțele comuniste în timpul războiului din Coreea au cooperat. După mai multe studii el a concluzionat ca în spatele interogatoriilor comuniste se aflau trei elemente majore: „dependența, slăbiciunea și spaima”. Biderman și-a rezumat constatările într-un grafic publicat pentru prima dată în ziarul Communist Attempts to Elicit False Confessions From Air Force Prisoners of War într-un număr din 1957 al Buletinului Academiei de Medicină din New York.

Avram Noam Chomsky este filozof, om politic, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology, cunoscut pentru teoria gramaticii generativ-transformaționale și pentru contribuțiile sale în domeniul lingvisticii teoretice (gramatica universală). Este cunoscut în toata lumea pentru activitatea sa politică și pentru critica sa la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar și a altor guverne. În opinia filozofului, „pentru prima oară în istoria speciei umane, ne-am dezvoltat capacitatea de a ne distruge pe noi înșine. Este perfect valabil din 1945 încoace.”

Dar, ca sa închei într-o nota cât de cât optimista, tot Chomsky spune:

„Nu se pune problema că nu am avea alternative. Pur şi simplu, alternativele nu sunt luate în considerare. Acest lucru este, de fapt, periculos. Dacă te întrebi cum va arăta lumea, perspectiva nu este una luminoasă dacă oamenii nu vor lua atitudine. Şi mereu mai avem timp să facem ceva”

7 gânduri despre „Cum poate fi stăpânita lumea…”

  1. Bună dimineața, Magda ! 🙂
    Sincere felicitări pentru interesanta postare ! 🙂
    Mi-a plăcut atât de tare 🙂
    încât îi voi da REPUBLICARE 🙂 🙂
    pe My Blog :
    http://amintiriamintiri.wordpress.com/
    unde dau ” REBLOG”
    celor mai tari postări ,
    din lumea virtuală a celor patru zări ! 🙂
    Cât privește DEZAMĂGIREA ta versus prestația celui pe care l-ai VOTAT ca președinte ,
    dacă te consolează cu ceva , ALȚII sunt și mai DEZAMĂGIȚI !!! 🙂 🙂 🙂

    La Mulți Ani de 1 DECEMBRIE , Ziua Națională a ROMÂNIEI !!! 🙂 🙂 🙂
    Alioșa .

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.