Lecții

Uneori amintirile năpădesc sufletele noastre. Primele iubiri, tumultul sentimentelor din adolescenta, încăpățânarea, tendința de a susține ca tu le știi pe toate deși ești încă tânăr si neexperimentat…Îmi privesc fiul. E la vârsta căutărilor, a incertitudinilor, a cunoașterii de sine. Începe definirea lui ca persoana si ma sperie uneori reacțiile pe care le are. Înțeleg ca din dorința de a se simți liber deja se crede capabil sa ia propriile decizii si uneori nu știu cum sa-l las dar sa-l si țin în același timp, cum sa-i pun limite fara a-i știrbi însă din încredere.

Îmi amintesc, cu ani în urma, când mama încă exista, un sfârșit de iulie si cuibul de berze din curtea vecinii în care locuiau un el o ea si doi pui. Mama îi tot urmarea pentru ca o lăsaseră puterile si cum nu mai reușea sa repare, sa curețe, sa adune, sa lumineze curtea, casa, gradina, adesea, se așeza pe un scăunel si povestea cu pasările din jur. Lor le spunea toate regretele pe care le acumulase de-a lungul timpului sau toate speranțele legate de noi fetele ei sau de nepoți sau de lumea aceasta pe care si-o dorea mai buna, mai plina de frumos. Într-o zi, într-un moment de relaxare mi-a arătat cuibul din curtea vecinii si mi-a spus ca îi place sa se uite cum părinții aduc mâncare si apa puilor. Am început si eu sa privesc în fiecare zi viețuitoarele care-si duceau traiul în stilul lor. După un timp, puii erau deja mărișori si berzele încercau sa-i învețe sa zboare. Unul dintre pui care era probabil mai curajos a reușit sa dea de câteva ori din aripi dar s-a întors imediat în locul în care se simțea în siguranța. Berzele tot dădeau roata în jurul cuibului si clămpăneau din plisc certându-i sau poate încurajându-i pe limba lor. Puii se ridicau, își desfăceau aripile, își priveau părinții dar nu îndrăzneau sa sara în necunoscut. Azi asa, mâine asa până într-o zi când berzele nu au mai apărut. Nu le-au mai adus nici apa nici mâncare. Mama alarmata a început sa spună ca-s păsări nesimțite, egoiste si rele, pentru ca si-au abandonat puii si ca aceștia vor muri de foame însă eu le vedeam cum se învârteau în jurul cuibului apoi se așezau pe un alt stâlp si începeau sa-si strige odraslele. Au trecut asa vreo trei zile. Mama deja suferea cu gândul la chinul bieților pui ce tot ridicau gâtul si așteptau sa apara de undeva mâncarea pe care erau obișnuiți sa o primească fara niciun efort. Văzând însă ca timpul trece si ca nu mai primesc nimic, au înțeles ca nu au alta opțiune decât sa se înarmeze de curaj si sa-si ia zborul. Ceea ce au si făcut. Întâi câteva rotocoale în jurul „casei părintești”, apoi până la primul stâlp unde îi așteptau mama apoi până la altul mai îndepărtat unde-i așteptau tata. Cu fiecare zi zborul lor era mai lung, si mai aventuros. Deja nu mai știam pe unde poposeau însă cred ca învățau sa-si procure singuri hrana necesara.

Văzând finalul fericit, mama a răsuflat usurata si mulțumita ca berzele, atât cele mari cât si cele mai mici, erau pregătite de lunga călătorie pe care o planificau deja. Cred ca în acea vara am primit o lecție importanta despre cum îți poti educa copii si în același timp m-am gândit ca acele păsări trăiesc într-un an cât noi într-o viată: se unesc cu perechea potrivita, construiesc o casa, procreează, își educa puii, pornesc într-o lunga călătorie, se odihnesc, apoi revin la același cuib pentru a o lua de la capăt. Tot în acea vara am înțeles ca atunci când nu mai ai alternative este nevoie de masuri radicale pentru a obține cel mai bun rezultat.

Avem multe de învățat de la natura. Trebuie doar sa ne facem timp sa o observam cu atenție.

11 gânduri despre „Lecții”

 1. Bună dimineața, sensibilă Domniță! 🙂
  Citind cu mare atenție cele sus postate ,
  m-au năpădit AMINTIRILE copilăriei când MAMA îmi spunea ca au venit BERZELE și odată cu ele vine și PRIMĂVARA 🙂
  dar și amintirile copilăriei COPIILOR mei
  ( FATA are acum 45 de ani iar BĂIATUL are 43 de ani )
  versus grija mea de-ai educa ca să ” nu calce pe bec” ! 🙂
  Versus ultima frază a postării de mai sus, doar trei cuvinte :
  ai mare dreptate ! 🙂
  Mulțumesc pentru vizită și like ! 🙂
  O duminică binecuvântată! 🙂
  Alioșa .

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dupa ce Dumnezeu a facut cerurile si pamântul, soarele, luna si stelele, vietuitoarele marii, vietuitoarele pamântului, a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”
  Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.
  Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”…
  …Apoi, Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.”
  Din pacate, omul creat absolut, desavârsit, perfect, asemeni lui Dumnezeu, neascultând de Cuvântul Celui Ce Este Viu, Adevarat, Absolut, Atemporal, în loc sa lucreze sa pazeasca si ocroteasca creatia magnifica, ascultând de soaptele îndoielnice ale celui rau, prin pofta, orgoliul, mândria, invidia si lacomia sa, a pierdut binecuvântarea fericirii si nemuririi cu care a fost învesmântat de Dumnezeu, decazând într-un regres spatio-temporal din care doar credinta în Fiul omului, Hristos si POCAINTA îl mai poate reabilita, readuce la starea desavârsita primordiala.
  O seara binecuvântata si o saptamâna relaxanta, plina de bucurii si pace , alaturi de cei dragi !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Noi suntem niște păsări de curte, care așteaptă să primească mâncare de la stăpâni, și așa îi învățăm și pe copii să fie. Nu înțelegem că fiecare persoană are nevoie de experiențe proprii, pentru a putea lua decizii de viitor. Ai dreptate că ar trebui să privim mai des către ființele libere din jurul nostru…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.