Între aici si acolo…

Trăiesc într-o tara care nu mi-a plăcut de când am pus prima oara piciorul pe pământul ei si nu-mi place nici acum. Nu aceasta mi-am dorit sa fie destinația finala dar drumurile întortocheate ale destinului m-au adus aici. La început am crezut ca va fi doar pentru un an sau doi însă timpul a trecut si iată s-au împlinit deja 14 iar eu tot cu gând de duc sunt. Poate nu m-am simțit împlinita, poate nu m-am identificat cu spiritul si cultura acestui popor sau poate pur si simplu, asa cum se întâmpla deseori într-un mariaj, este o nepotrivire de caractere. Este posibil sa fi avut si ghinionul de a întâlni oameni de o valoare îndoielnica (cu mici excepții) însă nu-mi place caldura torida din sezonul estival, pământul galben si iarba arsa de soare, nu-mi plac coridele si nici bătaia cu roșii. Nu-mi place perversitatea sufletului. Pe mine m-a șocat mereu sa constat ca cineva este decis sa faca un rău cu buna știința sau ca-i țâșnește prin toti porii dorința de răzbunare. Din pacate aici am întâlnit asta uneori, si contrar opiniei generale, nu la români. Printre compatrioti (nu spun ca sunt toti de pus la rana) am găsit mereu o mâna întinsa atunci când am avut nevoie. Si eu la rândul meu am ajutat ori de câte ori am putut, necondiționat. Cel mai mult ma deranjează ca toata lumea pare binevoitoare, amabila, drăguța dar când întorci spatele, daca asculți cu atenție, de multe ori auzi remarci rasiste. În plus nu ti se oferă ocazia de a evolua nici ca persoana si nici profesional. În general, străinii nu prea sunt acceptați pe postul care li s-ar cuveni conform studiilor si în realitate, societatea pierde astfel niște oameni valorosi care ar putea aduce un plus acolo unde își desfășoară activitatea. Cunosc destui fosti ingineri, fosti profesori care aici sunt simpli truditori dar munca nu este o rușine indiferent de natura ei. Nu pot însă sa nu ma duc cu gândul la Petrini care din profesor universitar a ajuns la deratizare. Știu, vor fi unii care ma vor apostrofa spunându-mi ca cei care nu au reușit sa-si regăsească drumul pe scara sociala într-o alta societate sunt de fapt oameni care nu știu sa lupte si sa profite de oportunități (daca le au). Probabil asa este însă eu tot cred ca în ochii lor, noi străinii, nu putem fi mai mult decât ni se permite sa fim….

În sfârșit, poate mi-am format eu o parere eronata de care nu mai pot scapă si poate tocmai de aceea atrag doar persoane pe care nu mi-as dori sa le cunosc. Aici… Când merg în tara, acasă, efectul e invers. Acolo am norocul (contrar opiniei generale) sa întâlnesc doar oameni binevoitori precum cei doi angajați de la DSP datorita cărora, pentru ca depășisem doar cu o zi cele șase luni de la infectarea cu Coronavirus, nu am stat în carantina, sau ca d-na de la politie care auzind ca mai am doar patru zile până la plecare, m-a pus sa completez o cerere pentru urgenta si în doua zile am primit buletinul (nu m-a costat decât un „Mulțumesc!” si „sunteți foarte amabila”), sau ca angajata de la aeroport care deși aveam patru kg. în plus la bagaj mi-a cerut sa plătesc doar doua. Ce sa mai spun de vecinii mei, oameni săritori si binevoitori, care au tot venit sa-mi aducă ba oua, ba roșii, ba țuica…:). Si ce sa mai spun de atâta verde cât au văzut ochii mei de jur împrejur, si de toata frumusețea naturii cu care mi-am încărcat sufletul (sper sa-mi ajungă pentru încă un an de zile).

Cine stie, poate toate acestea sunt semne ca șederea noastră pe aceste meleaguri ar trebui sa se apropie de sfârșit si sa ne întoarcem acolo unde ne este locul, la vatra părinteasca…

Bine v-am regăsit pe toti!

15 gânduri despre „Între aici si acolo…”

 1. Bine ai revenit, Magda! ❤️ Ce fotografii reușite ai făcut! 🙂 E frumoasă țărișoara noastră cu adevărat și faptul că nu te-ai acomodat printre străini mie îmi spune că îți dorești tare mult să fii acasă doar în România. 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 2. Eu am inteles multe altele din situatia mea nu mult diferita de a majoritatea celor din diaspora! Pentru mine la inceput a fost „nu stiu ce pierd” acum la sfarsit multumesc lui Dumnezeu ca n-au stiut! Am invatat sa fiu smerit! Am inteles cat de mult gresam cand eram in tara mea fata de minoritati! Pespectiva mea s-a schimbat din cea de vultur in cea de broasca; e de folos la mantuire!
  Romanii din diaspora mi-au facut cele mai multe probleme!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Eu nu am alti prieteni în diaspora decât români si foarte putini din alte naționalități, adică tot imigranți: o chinezoaica, o marocana, un argentinian si pe Simon cu familia sa din Sudan. Asa cum bine spui am înțeles cât de important este sa-i tratam pe ceilalți indiferent de unde provin, ca pe egalii nostri. În ce privește smerenia, încă încerc sa o dobândesc, dar pe cea despre care ne vorbește credința, pentru ca din alt punct de vedere cred ca mai curând am învățat ce înseamnă umilința…Bine te-am regăsit Ioan!

   Apreciat de 2 persoane

   1. A accepta o umilintă poate fi semn de smerenie! Nimeni nu-i smerit dar e mai usor de jos decat de sus! Bine ca ai revenit Magda! Unde ai disparut? Mie mi-e frica in timpurile astea sa mai intreb pe cineva daca mai traieste sau nu pentru ca s-ar putea sa nh-mi raspunda!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Justificată teama ta Ioan. Si eu o simt uneori, mai ales ca in ultimul timp am primit tot mai multe vesti triste. Am fost acasă, în concediu și din păcate am prostul obicei ca atunci când merg in țară sa ma detașez total atât de la lumea virtuala cât si de la cea reală. E ca si cum as merge într-o altă viață😀 .

   Apreciat de 2 persoane

 3. Dragă Magda!… Îți scrisesem un text cât de o scrisoare, iartă-mă că am renunțat și am lăsat în loc doar punctele de suspensie. Să reproducă ele mai pe scurt (așa cum se și cade la un comentariu) câte am vrut să-ți spun (și chiar o și făcusem 🙂 ) pe subiectul deschis de tine. Mă bucur că ești aici, asta însemnând oriunde fizic, dar alături de noi.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Îmi pare foarte rău ca nu am avut ocazia sa-ti citesc „scrisoarea”. Probabil opinia ta este diferita si de aceea ai lăsat doar puncte de suspensie. Este normal ca mai ales pe acest subiect sa existe puncte de vedere opuse. Si eu am cunoștințe care gândesc si simt altfel. Din tot sufletul si cu toata sinceritatea îi felicit pe cei care s-au adaptat, s-au integrat si chiar au reușit sa-si atingă obiectivele. Poate ei au ceva ce mie îmi lipsește . 🙂
   Știu ca ție nu-ti place sa contrazici din dorința de a nu incomoda sau deranja pe cineva, dar în ce ma privește nu exista acest pericol. Chiar daca inițial ma irita puțin, accept criticile atâta vreme cât nu conțin insulte si nu sunt lipsite de respect. Ba chiar le consider necesare. Opinia sincera a cuiva nu poate fi decât de apreciat.

   Apreciat de 1 persoană

   1. A, nu! Dimpotrivă! Opinia mea era atât de asemănătoare, încât mă apucasem să depăn aici din propriile trăiri. Mă apucă așa, câteodată, și ca și cum aș scoate cepul de la un butoi, mă trezesc că îmi gâlgâi poveștile pe unde se nimerește. Însă vinului nu-i șade bine trezit și nici unor povestiri (poate prea personale), în comentarii la altă scriere. De aceea am șters. Dacă vreodată am să reiau acest șir de amintiri și gânduri declanșate pe marginea texului tău, am să fac mențiunea sursei de unde mi-a venit. Pentru că toate se adună ca într-o sticlă (tot butoi aș fi vrut să zic 🙂 ), iar dopul e format din sedimentarea multelor alte clipe trăite și adăugate unele peste altele, strângându-se și tasându-se pentru a mai face încă loc. Doar de câteva cuvințele este nevoie pentru ca acele amintiri să fie în starea potrivită, gata de deșirat, ca după un fus când formezi ghemul. Și ai avut meritul acelor cuvinte potrivite.

    Apreciat de 4 persoane

  2. Atunci cu atât mai mult regret ca nu ti-am citit povestea înaintea de a o șterge dar sunt convinsa ca o voi regăsi pe blogul tau mai devreme sau mai târziu pentru ca adunam în noi sentimente ce se cer împărtășite cumva. As mai avea si eu multe de spus despre asta însă deocamdată ma rezum doar la aceste câteva opinii. Si eu ma bucur sa va regăsesc si sa „vad” ca sunteți bine.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Bine ai revenit în lumea virtuala, cu gânduri bune, verzi si înflorite. Nu e usor sa fii îndepartat de tara, de plaiurile mioritice, de locurile înca pure, sfinte…
  Cred ca în curând fiecare ne vom întoarce, (mai mult sau mai putin fortati de împrejurari) la poporul si patria de origine.

  „Căci iată, vine ziu* care va arde ca un cuptor! Toţi cei trufaşi şi toţi cei răi vor fi ca miriştea†; ziua care vine îi va arde”, zice Domnul oştirilor, „şi nu le va lăsa†† nici rădăcină, nici ramură.
  Dar pentru voi, care vă temeţi de Numele Meu, va răsări Soarele neprihănirii şi tămăduirea va fi sub aripile Lui; veţi ieşi† şi veţi sări ca viţeii din grajd.
  Şi veţi călca în picioare pe cei răi, căci ei vor fi ca cenuşa sub talpa picioarelor voastre în ziua pe care o pregătesc Eu”, zice Domnul oştirilor.
  „Aduceţi-vă aminte de Legea lui Moise, robul Meu, căruia i-am dat în Horeb rânduieli† şi porunci pentru tot Israelul!
  Iată, vă voi trimite pe prorocul Ilie înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoşată.
  El va întoarce inima părinţilor spre copii şi inima copiilor spre părinţii lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc ţara cu blestem!”

  Un sfârsit de saptamâna relaxant si binecuvântat, alaturi de toti cei apropiati de Sufletul tau frumos, draga Magda !

  Apreciat de 2 persoane

 5. Bine ai revenit în BLOGOSFERA tumultoasa și plină de capcane! 🙂
  Mulțumesc că mi-ai dat prin recenta ta vizita de știre ,
  că te-ai întors de unde ai plecat ! 🙂
  În rest, ” nicăieri nu-i ca ACASĂ ” !!! 🙂 🙂 🙂
  Alioșa de pe malul DUNĂRII bătrâne ! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.