De ce iubesc Craciunul?

Iubesc Crăciunul pentru ca, oricât am nega, este cea mai frumoasa perioada a anului.

Iubesc Crăciunul pentru ca ne da acel răgaz de introspecție, de analiza nu doar a realizărilor si eșecurilor de peste an ci si a evoluției sufletului nostru.

Iubesc Crăciunul pentru ca, deși pentru unii e doar temporar, apare aceasta solidaritate de care ar trebui sa fim cuprinși tot anul, iese la lumina acea urma de umanitate care ar trebui sa ne caracterizeze mereu. Se fac fapte bune, se spun cuvinte frumoase si asta poate, aduce anului care a trecut un plus de pozitivitate.

Iubesc Crăciunul pentru ca ne aduce aminte de rădăcini, de tradiții, de părinți, de copilărie, ne aduna în jurul mesei, ne face sa revenim daca putem, la obiceiurile noastre păstrate încă în anumite regiuni ale tarii . Frumusețea lor este unica si ar fi mare păcat sa le pierdem.

Unde altundeva în lume mai poti vedea grupuri de tineri precum „Junii Mariselului” din zona Clujului, format din zece tineri care ies în fata bisericii din sat sa colinde si sa danseze cu fete nemăritate (obicei inclus în patrimoniul UNESCO)?

Unde altundeva în lume mai poti vedea „jocul Moșilor” din zona Maramureșului, ritual petrecut după ce tinerii termina de colindad la originea căruia se crede că au stat ceremoniile cu măşti din nopţile de priveghi. Moșii poarta masti făcute din par de capra sau de oaie si „biciuiesc” pe oricine le ies în cale. Tot în Maramureș exista si „obiceiul Irozilor” (specific de altfel în toata zona munților Apuseni), o expunere în versuri a nașterii Domnului Iisus, realizata de tineri ce întruchipează personajele care au participat la evenimentul de acum 2020 de ani.

Unde altundeva în lume mai poti vedea „babe si moșnegi” ca în Bucovina, care ies pe ulițele satului împreuna cu cetele de mascați, transmițând prin gesturi si dialog, urâri pentru anul care vine?

Unde altundeva în lume mai poti vedea cetele de „Pitari” din zona Olteniei, grupuri de barbati, copii sau adolescenti, îmbrăcați în haine populare care în noaptea Ajunului atârna în prăjini de câțiva metri lungime, steaguri împodobite cu clopoței, năframe si coronițe de flori, după care pornesc pe ulițele satului la colindat?

Unde altundeva în lume mai poti vedea „Mosoii” din Dobrogea, colindătorii costumati în cojoace întoarse pe dos si lungi până la pământ din blana de vulpe sau de iepure, si purtând masti colorate ce simbolizează prezenta spiritelor strămoșești care alunga raul din calea nașterii lui Iisus si vestesc un an mai îmbelșugat cu liniște si bucurii?

Iubesc Crăciunul pentru ca aduce atâta bucurie copiilor, mai ales celor care încă mai cred ca Mos Crăciun exista. Surpriza de pe chipul lor când vad cadourile sub brad si neputința de a-si explica cum au ajuns acolo, te determina sa îmbraci si tu haina copilăriei si sa trăiești aceleași emoții.

Iubesc Crăciunul pentru ca luminile multicolore din case, de pe strazi, din vitrine ma fac sa cred ca viata este plina de sclipiri, de zâmbete, de bunăvoință, de fericire si pentru ca albul zăpezii ma duce cu gândul la puritatea sufletelor.

Nu în ultimul rând, iubesc Crăciunul pentru ceea ce reprezintă cu adevărat: nașterea Mântuitorului si apariția primului creștin – Crăciun care plin de căința, îi cere iertare lui Dumnezeu si își împarte toata averea săracilor. În toata relatarea nașterii Domnului Iisus apar multe dintre defectele noastre omenești: îndoiala si tulburarea lui Iosif, judecata nedreapta a arhiereilor cuprinși si ei de neîncredere, lipsa de ospitalitate si de compasiune a locuitorilor din Betleem, teama pastorilor. Însă toate acestea sunt șterse de credința Fecioarei Maria si de bucuria nașterii lui Hristos. Întreg pământul a fost cuprins de magie si multe miracole s-au întâmplat la ceasul acela: în peșteră a izvorât din piatră izvor de apă, în Roma a ieșit din pământ un izvor de untdelemn și a curs în râul Tibrului, o capiște idolească, ce se numea veșnică, a căzut și idolii s-au sfărâmat și tot acolo s-au arătat pe cer trei sori, în Spania în aceeași noapte s-a arătat un nor mai luminos decât soarele, în pământul Iudeii au odrăslit viile cele din Engadi, fiind iarnă, si după cum se scrie în Evanghelie, cu cântare s-au pogorât îngerii din cer și s-au arătat oamenilor.

Spiritul Crăciunului sa va cuprindă si-n aceste zile sa aștearnă peste sufletele voastre uitare pentru toate clipele de amărăciune si toate relele din viata voastră. Doar asa va veți putea bucura cu adevărat de nașterea lui Iisus…Sărbători fericite!

Surse: adevarul.ro, digi24.ro

8 gânduri despre „De ce iubesc Craciunul?”

  1. Spiritul de care suntem cuprinsi in preajma Craciunului si la marea Sarbatoare ar trebui sa dainuie tot anul, sa nu fie un episod trecator. Ar fi ideal, iar noi am invatat ca idealul nu se implineste,…foarte multi oameni isi gasesc in aceasta conceptie o scuza, posibil…
    Un Craciun ca in copilarie iti doresc, cu bucurie in inima si pace, liniste in suflet, alaturi de cei dragi!
    Craciun binecuvantat!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.