Retrospectiva…

A mai trecut un an, luând cu el vise, dezamăgiri, împliniri, regrete si sa speram, toată durerea pe care o parte din omenire a trebuit sa o suporte.
A mai trecut un an cu evenimente bune si mai putin bune, cu multe premiere mondiale, cu noi descoperiri. Omenirea trece cu viteza maxima la etape pentru care nu știu daca este suficient de bine pregătită. Uneori vad o discrepanta uriașă între elite, (cei care-si dedica viata cercetării, științei) si oamenii obișnuiți care de cele mai multe ori nici nu sunt conștienți de toate avansurile care se fac în toate domeniile, de dimensiunea lor si efectele pe care le-ar putea avea asupra noastră. În realitate, cred ca suntem obișnuiți sa acceptam toate noutățile fara prea multe întrebări. Oricât ne displace sa spunem asta despre noi, suntem supuși efectului de turma prin imitație. Si cum informația se transmite foarte repede acum fara a fi verificata în prealabil, nici mintea noastră care o acumulează nu o mai trece prin filtrele de procesare si o asimilează ca atare. Prin urmare, de cele mai multe ori încetam sa mai avem propriile noastre opinii, împrumutându-le pe cele cu răspândire mai larga. Nu mai suntem nici macar spectatori pasivi. Vrem sa luam parte la evenimente, sa impunem idei si daca e posibil sa ne poziționăm în primele rânduri chiar daca, e destul de evident ca locul nostru nu e acolo. În acest context, începe sa-mi fie teama ca acei care se erijează în formatori de opinie si cei care vor lua decizii în ceea ce privește viitorul omenirii, nu vor fi suficienți de bine pregătiți pentru asta iar consecințele vor fi dezastruoase. De fapt asta se vede deja de câțiva ani buni în modul de desfășurare a evenimentelor la nivel mondial.
Anul care a trecut a fost destul de zbuciumat. Decizii controversate au dus la revolte în mai multe colțuri ale lumii.
E drept ca s-au încercat si câteva "exerciții de democrație" prin consultarea populației cu privire la anumite decizii importante cum ar fi referendumul de la noi soldat cu un eșec total (nu voi analiza aici motivele deoarece eu am o teorie putin diferita fata de ceea ce s-a vehiculat prin mediul online), votul negativ referitor la independenta fata de Franța din Noua Caledonie, sau referendumul din Republica Macedonia pentru schimbarea denumirii țării de asemenea eșuat din cauza participării prea scăzute la vot.
Tot anul acesta au existat si câteva acuzații grave între guvernele marilor puteri, daca le mai putem numi asa (în realitate împotriva Rusiei), precum cea din 14 martie când Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși și a rupt toate legăturile de nivel înalt cu Rusia ca pedeapsă pentru atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent rus și pe fiica acestuia în orășelul britanic Salisbury. Atacul a fost descris de premierul Theresa May ca o "utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit. Deasemenea au existat amenințările lui Trump la adresa Rusiei acesta avertizând printr-o postare pe Twitter că va bombarda Siria , adăugând că "Rusia nu ar trebui să fie partener cu un animal care își ucide oamenii". Apoi doisprezece ofițeri ai serviciilor de spionaj ruse au fost acuzați în Statele Unite pentru implicarea lor în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.
O decizie controversata a fost si mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondarea statului Israel. Drept consecința palestinienii au organizat proteste violente în care 58 de palestinieni au fost uciși și peste 2400 au fost răniți de trupele israeliene.
Nu am dus lipsa nici de cutremure, inundații, taifun-uri, atentate teroriste si numeroase manifestații de amploare ca cele din tara noastră (pro si anti PSD), cele din Catalunia pentru autonomie teritoriala sau cele din Franta din ultima luna care au dus la suspendarea impozitelor pe carburanți pentru cel putin sase luni.
Cu toate acestea putem spune ca a fost si un an al premierelor mondiale mai ales în domeniul relațiilor internaționale dar si al câștigării anumitor drepturi. Astfel la deschiderea Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud) sportivii din Coreea de Nord și Coreea de Sud au defilat sub același drapel la ceremonia de deschidere.
Tot o premiera a fost si întâlnirea istorică de la Singapore între președintele american Donald Trump și liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un.
O alta întâlnire memorabila si uimitoare a fost cea dintre președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, și liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-un, care s-au întâlnit la summitul intercoreean și au traversat simbolic linia de demarcație dintre cele două state, linie care există încă din 1953. Mai târziu, ambii șefi de stat au declarat că susțin o "denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene"
O alta premiera a fost clonarea în premieră mondială a doua primate din genul macac într-un laborator din China, prin aceeași metodă cu care a fost creată oaia Dolly, cu 22 de ani în urmă.
Femeile din Arabia Saudită si-au câștigat dreptul la permis de conducere - un mare pas în fata pe drumul emancipării femeii islamice.
Ca parte a procesului de modernizare, familia regală saudită acordă pentru prima dată o licență cinematografică după 35 de ani. La 18 aprilie se va deschide primul cinematograf în capitala saudită. Cinematografele au fost scoase în afara legii în anii '80 din motive religioase (fiind considerate izvoare de depravare). Totuși, în sălile cinematografice va rămâne segregația locurilor în funcție de sex.
Sonda spațială Parker lansată de NASA în august 2018 a devenit obiectul care s-a apropiat cel mai mult de Soare în întreaga istorie a omenirii, ea aflându-se la o distanță de 42,73 milioane de kilometri față de astru.
India a finalizat construcția celei mai înalte statui, numită Statuia Unității, având înălțimea de 182 m, de aproape două ori mai mult decât Statuia Libertății din SUA.
Pe de alta parte au existat si câteva descoperiri importante:
Revista National Geographic publică un articol despre un grup de cercetare americano-european care a descoperit în jungla Guatemalei ruinele de acum aproximativ 60.000 de ani ale unor structuri aparținând civilizației maya. Cercetătorii au folosit în munca lor tehnologia laserului LIDAR
Oamenii de știința au anunțat descoperirea, cu ajutorul unui instrument de tip radar aflat pe o sondă spațială de pe orbita lui Marte, a unei lac subglacial aflat la 1,5 km sub calota de gheață de la Polul Sud a planetei.
Tot renumiții cercetători au stabilit că Vorombe titan, o pasăre elefant dispărută de pe insula Madagascar, care a ajuns la greutăți de 800 kg și înălțimi de 3 m, este cea mai mare pasăre despre care se știe că a existat.
S-a descoperit cel mai vechi desen cunoscut a lui Homo sapiens, estimat a avea 73.000 de ani, mult mai devreme decât artefactele vechi de 43.000 de ani, considerate a fi cele mai vechi desene umane moderne descoperite anterior.
NASA anunță că a detectat materia organică cea mai complexă descoperită vreodată pe suprafața planetei Marte, în interiorul Craterului Gale, considerat un lac străvechi. Roverul Curiosity a descoperit probe de variații sezoniere în emanațiile de metan, relevând că acest gaz - care este adesea semn al activității biologice - provine chiar de pe planetă.
Demolarea teatrului Cressoni, din orașul Como, Italia, a dus la descoperirea unei amfore datând din secolul al V-lea, plină cu 300 de monede de aur. Deschis în 1807 și închis în 1997, Teatro Cressoni a fost situat în apropierea forumului orașului roman Novum Comum, întemeiat în secolul I î.H. de împăratul Iulius Caesar.
Tot în anul care a trecut în orașul australian Sydney s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din ultimii 79 de ani, termometrele înregistrând 47,3°C în timp ce în estul Statelor Unite și a Canadei s-au înregistrat temperaturi record de aproape -50°C În România, de Bobotează și de Sf. Ioan s-au înregistrat temperaturi de aproape 20°C
Dintre evenimentele negative, deși au fost mult mai multe, voi aminti doar doua ca sa nu va indispun prea mult. Pe 14 ianuarie, scufundarea petrolierului iranian MV Sanchi în marea Chinei de Est a provocat cea mai importantă scurgere de ulei din ultimii 27 de ani iar pe 19 martie "Sudan", ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a fost eutanasiat în Kenya, într-o rezervație situată la 200 de km la nord de Nairobi, din cauza complicațiilor legate de vârsta sa înaintată (45 de ani). Decesul lui Sudan este sinonim cu stingerea acestei subspecii.
Cam acestea au fost în mare evenimentele prin care a trecut omenirea în 2018. Sa speram ca anul care vine ne va aduce doar evenimente fericite, evoluții impresionante a relațiilor interumane si politici care sa fie doar în interesul individului si a societății. Știu, pare o utopie dar chiar asta îmi doresc.
Un an nou cu sănătate, bucurii, liniște în suflete, belșug în case si tot ce va mai doriți voi!

2 gânduri despre „Retrospectiva…”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.